top of page

Mükemmellik İçin Çeviklik - YEO Teknoloji

Yazarın fotoğrafı: Genç AdamGenç Adam

Güncelleme tarihi: 23 Ağu 2023


Bu yazımızda da geniş bir ürün ve hizmet portföyüne sahip Yeo Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş., yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, elektrik dağıtım, maden, gaz ve petrol otomasyon sistemleri, enerji depolama sistemleri ve bunlarla ilgili anahtar teslim projeleri sunmaktadır. Şimdi detaylıca inceleyelim.

2004 yılında İstanbul'da kurulan Yeo Teknolojinin ortakları, görüldüğü üzere bir hayli fazla, tabii ki bu ortakların kim olduğuna bakacağız. Şirketin %30,33'lük kısmı halka açık bir şekilde Borsa İstanbul'da işlem görmekte. Şirketin iştirakleri de en az ortakları kadar fazla. Tabii ki bu kadar geniş bir ürün ve hizmet portföyüne sahip olması sebebiyle gayet normal bir durum.

(Not: Geçtiğimiz günlerden şirketin ortakları bir miktar hisse satışı gerçekleştirdi. Yüzdeler ufak da olsa değişkenlik gösterebilir.)


Şirketin Sahip Olduğu Şirketler ve Ortaklıklar


Yönetim Kurulu ve Özgeçmişler

Yönetim Kurulundaki her bir üye farklı yerlerde ve alanlarda çok öneml işlere imza atmış isimler. CEO Tolunay Yıldız aynı zamanda doktora eğitimine devam ederken farklı derneklerin başkanlığını da sürdürmekte. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Yıldız 36 yıllık iş tecrübesiyle daha önceden kurucusu olduğu Yılmaz İnşaat A.Ş. Şişli Tat Towers, 42 Maslak, Anatolium Marmara, Zeytinburnu Novotel IBIS, Bursa IBIS, 870 MW OMV Elektrik Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali, 770 MW Baymina Doğalgaz Enerji Santrali, Melen Çayı Projesi İstanbul Etabı Arıtma Tesisi İnşaatı, Ford Otosan Fabrikası Arıtma Tesisi, Aygaz A.Ş. Dolum Sahası İnşaat İşleri, İpragaz-Bizimgaz Dolum Sahası İnşaat İşleri gibi farklı sektörlerden birçok önemli projeyi başarıyla tamamlamıştır. Uzun bir süre Turkcell'de çalışan Mustafa Kopuk, Uluslararası Satın Alma ve Birleşmeler alanında farklı görevler almıştır. Gelişme iktisadı alanında Profesör ünvanıı alan Prof. Dr. Sinan Alçın, hali hazırda Kültür Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı görevine devam etmektedir. Ve son olar farklı ülkelerde farklı bankalarda görev yapan Murat Sağman aynı zamanda çeşitli bankalarda yöneticilik de yapmıştır.


Personel Sayısı ve Dağılımı

Şirketin Faaliyet Alanları

YENİLENEBİLİR ENERJİ | GÜNEŞ

2023 yılının 2. çeyreği YEO’nun Güneş Enerjisi Tesisleri’ndeki yatırım, proje geliştirme ve anahtar teslim kurulum faaliyetlerinin zirve yaptığı bir çeyrek olmuştur. Bu durum ilgili finansal raporlarda da hem kısa hem de orta vadede etkisini gösterecektir.

Şirketin ana faaliyetlerinin yenilenebilir enerjiye doğru geçiş yapması hem şirketin hem de dünyanın geleceği açısından tarafımızca son derece olumlu bulunmaktadır.


Elektrik Tüketimini Karşılamak Amacıyla Kurulan Güneş Enerjisi Tesisleri - Bu alanda 2022’nin özellikle ikinci yarısında ve 2023’ün başında imzalanmış olan kontratlar kapatılmıştır. Yani tüm izin süreçleri tamamlandıktan sonra kurulum yapılarak, tesislerin elektrik tüketimlerinin güneş enerjisinden karşılamaya başlamaları sağlanmıştır. Bunlar özellikle büyük montajlı çatılara kurulum yapılan projelerdir.

2022’de yayımlanan mevzuatla güneş enerjisi tesislerinin, tüketimden bağımsız bir tarlaya kurulmasına izin verilmesiyle bu alandaki yatırımlar büyük bir ivme kazanmıştır. 2021 yılında bu alanda ön çalışmalara başlayan YEO, birçok alanda olduğu gibi bu alanda da öncü bir konumda yer almıştır. Türkiye’de Mersin, Gaziantep, Yozgat, Sivas, Çankırı, Erzurum’da ilgili yatırımcılar adına geliştirilen projelerin çağrı mektubunun alınması ile projeler büyük ölçüde güvenli hale getirilmiştir. Bununla birlikte imar ve ÇED süreçleri devam eden projelerin büyük bir kısmının 2023 yılının ikinci yarısında ve 2024 yılının ilk yarısında tamamlanması planlanmaktadır.

Bununla birlikte 2024 yılında kurulumları yapılacak projelere ait sözleşmeleri ve bunlara paralel olarak ilgili izin süreçleri şimdiden yürütülmektedir. Hedef, 2023 ve 2024’te sadece bu alanda 500 MW gücündeki Güneş Enerjisi Tesislerinin devreye alınmasıdır.

Hibrit Güneş Enerjisi Tesisleri - 2022 yılında bu alanda öncü projeler hayata geçiren YEO, 2023 yılında da özel projeler yürütmeye devam etmektedir. 2022 yılında sözleşmesi imzalanan rafineri içerisine kurulacak tesislerin kurulum ve devreye alma süreçleri devam ederken; termik santrallerin içerisinde kurulacak projeler devreye alınmış ve sözleşmeleri tamamlanmıştır.

2023 yılında da termik(kömür) santrallerin karbon ayak salımlarını azaltacak projelere devam edilmektedir. Bu doğrultuda Tufanbeyli Termik Santrali için Enerjisa Üretim A.Ş. ile kapasite artırımı konusunda sözleşme imzalanmıştır. - Bununla birlikte hidroelektrik ve rüzgâr enerjisi tesislerine kurulacak GES projeleri için de yeni sözleşmeler imzalanması ve kurulumlarına başlanması hedeflenmektedir.


Türkiye: Toplam 530 MW Depolamalı Güneş Enerjisi Tesisi başvurusunun 360 MW’ı için EPDK’dan ön lisans alınmış ve izin süreçlerine hızlı bir şekilde başlanmıştır.


Romanya: Proje geliştirme, finansman, mühendislik ve kurulum süreçlerini şirketin tamamen kendi bünyesinde yürüttüğü 18 MW’lık GES projesinin kurulumu tamamlanmış ve tesis enerjilendirmeye hazır hale getirilmiştir. Temmuz ayı içerisinde tesisin devreye alınması planlanmaktadır. Bununla birlikte YEO, 70 MW’lık projenin de izin ve finansman süreçlerini hızlandırarak 2024 yılında bu tesisi de kendi kaynaklarıyla yatırıma dönüştürmeyi planlamaktadır.


İtalya: Yine yatırımın tüm süreçlerinin YEO tarafından yürütüldüğü 7,5 MW’lık projenin 2023’ün 4. çeyreğinde devreye alınmaya hazır hale getirilmesi planlanmaktadır. Bununla birlikte Sicilya’da geliştirilmekte olan 100 MW’lık projenin de izin süreçleri devam etmekte olup 2024 yılı sonunda kuruluma hazır hale getirilmesi planlanmaktadır.


Bulgaristan: 50+50 MW’lık GES projemizin geliştirme süreçleri devam etmektedir. 2024 yılında bu tesislerin izin süreçlerinin tamamlanarak kuruluma hazır hale getirilmesi planlanmaktadır. Şirketin organizasyonunu geliştirmek ve yetkinliklerini artırmak için mevcut kadronun ekipman, eğitim ve çalışma şartlarında iyileştirmeler yapılmaya devam edilmiştir. Bununla birlikte yeni lokalize olunan ülkeler olan Makedonya, Özbekistan, Almanya ve Romanya‘daki kadrolar güçlendirilirken; lokal partnerlerle ilişkiler güçlendirilerek mevcut ekosistemlere uyum sağlanmıştır.


Özetlemek ve tekrar ifade etmek gerekirse; YEO’nun solar biriminin hedefi, Türkiye’de ve dünyanın herhangi bir yerinde güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen ve bunun için hem proje geliştirme süreçlerinden başlayarak uçtan uca tek bir hizmet sağlayıcı ile tüm süreçleri yürütmek isteyen yatırımcılar hem de sadece anahtar teslim kurulum hizmeti almak isteyen yatırımcılar için sonuç odaklı ve minimum riskli yatırımlar sunabilmektir. 2023 yılı, bunun için yetkinliklerin, organizasyonun ve şirket hacminin artırıldığı bir yıl olarak planlanmıştı ve bunun gerçekleşmesinden şirket büyük memnuniyet duymaktadır. 2023 yıl sonu hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve 2024 projelerinin sözleşmelerinin imzalanarak hacmin daha da büyütülmesi şirketin en büyük hedefi olacaktır


YENİLENEBİLİR ENERJİ | RÜZGAR

YEO’nun yüksek gerilim trafo merkezleri ile enerji şebekesindeki otomasyon ve dijitalizasyon konusundaki bilgi, birikim ve deneyimi ile rüzgâr enerjisi santralleri projelerinde ihtiyaç duyulan teknolojik altyapıyı kendi bünyesindeki mühendislik gücü ile çözebilmesi bu alandaki en önemli avantajlarından biridir. Rüzgâr projeleri büyük ve kompleks yapılardır. Ancak elektrik ekipmanlarının ve ilgili koruma cihazlarının düzgün çalışması ve güvenilirliği, doğrudan kullanılan elektrik ekipmanlarının ürün ve montaj kalitesine bağlıdır. YEO rüzgâr enerjisi sektöründe aşağıdaki iş kalemlerini içerecek şekilde elektrifikasyon, kontrol sistemleri ve inşaat alanlarında hizmet vermektedir.


ENH (Enerji Nakil Hattı) & EİH (Enerji İletim Hattı)

- Yüksek gerilim trafo merkezi

- Türbin temelleri

- Ulaşım yolları

- Kontrol ve kumanda binası inşaatı

- Rüzgâr parkı orta gerilim kablolama

- Rüzgâr izleme ve tahmin merkezi ile haberleşme

- Uzaktan izleme, işletme, üretim optimizasyonu yazılımları YEO’nun yüksek gerilim trafo merkezleri ile enerji şebekesindeki otomasyon ve dijitalizasyon konusundaki bilgi birikimi, deneyimi ve rüzgâr enerjisi santralleri projelerinde ihtiyaç duyulan teknolojik altyapıyı kendi bünyesindeki mühendislik gücü ile çözebilmesi bu alandaki en önemli avantajları arasında yer almaktadır.


YENİLENEBİLİR ENERJİ | BATARYA DEPOLAMA

Gelişen teknoloji ve enerjide ihtiyaç ve kaynakların çeşitlenmesi ile enerji üretim santrallerine entegre ve müstakil enerji depolama sistemleri de önem kazanmakta ve pazarını büyütmektedir. YEO, Batarya Depolama Sistemleri konusunda AR-GE, sistem tasarımı, üretim ve işletme & bakım adımlarının tamamını bünyesinde barındıran anahtar teslim çözümler sunmaktadır. YEO, enerji depolama çözümleriyle yenilenebilir enerjide üretim santralleri elektrik şebekeleri, endüstriyel ve ticari tesisler ve hanelerin enerji arz ve talep dengesinin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflemektedir. 2020 yılında dünyada toplam kapasitesi 10 GWh’ye ulaşan enerji depolama sistemlerinin kurulu kapasitesinin 2030’da 194 GWh’ye çıkacağı beklenmektedir. Her yıl %35 oranında büyümesi beklenen enerji depolama sistemleri pazar hacminin ise 2030 yılında yaklaşık 45 milyar dolara yükseleceği öngörülmektedir. YEO, anahtar teslim EPC çözümlerinin yanı sıra; %100 iştiraki olan Reap Battery markası ve üretim tesisi ile mevcut pazardan pay almayı ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı hedeflemektedir.

ENERJİ DEPOLAMA | REAP BATARYA

Reap Batarya, İstanbul'da yer alacak fabrikada yıllık 5GWh kapasite ile üretim gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda çalışmalar hızla devam etmektedir.

- Tedarik zincirinin kurulması çalışmalarına devam edilmektedir. Yurt içi ve yurt dışında güvenilir ve sürdürülebilir tedarik ağının kurulması için farklı firmalar ile ön anlaşmalar yapılmaktadır.

- Prototip ürün geliştirme ve üretim çalışmaları yapılmıştır.

- Üretim ve ürün sertifikasyon süreçleri planlanmıştır.

- Fabrika kurulumu için gereken izin ve onaylar alınmıştır.

- T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılacak yatırımın Proje Teşvik Belgesi ile desteklenmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda KDV, gümrük vergisi, sigorta indirimleri gibi birçok destek sağlanacaktır.


ENERJİ DEPOLAMA | NI-CAT

NI-CAT'in global büyüme hedefleri doğrultusunda ABD'de şirket kuruluşu gerçekleştirilmiştir. ABD ve İngiltere'den müşterilerle yüksek miktarlı numune testleri devam ederken; uzun vadeli satış ve ortak ARGE çalışmaları için görüşmeler sürmektedir. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı desteğiyle katot üretim tesisi kurulumu için fizibilite çalışması hazırlanmıştır. Yüksek kapasiteli üretim çalışması için yatırım planlanmaktadır. Büyüme hedefleri için ABD’de 50 Milyon USD değerleme ile yatırım turu hazırlığı yapılmaktadır.


YENİLENEBİLİR ENERJİ | MİKROHES

MİKROHES, toplamda 4.000kW EPC ve 1300kW EPC-F projeleri üzerine odaklanmıştır. Bu teknoloji sayesinde hidroelektrik santrallerin performansı artırılarak, çevre dostu enerji üretimine katkı sağlanmıştır. Aynı zamanda sektördeki uygulamalara önemli bir değer eklenmiştir. MİKROHES ‘in diğer inovatif ürünü olan H-YYABATET projesi, teorik çalışmalarının tamamlanmasının ardından prototip aşamasına geçmiştir. Bu proje, düşüşü olmayan akarsularda ve kanal sulama alanlarında doğa dostu bir hidroelektrik sistemi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Proje, çevreye ve topluma duyarlı mühendislik çalışmaları, karbon emisyonu, su ve enerji verimliliği gibi faktörleri göz önünde bulundurarak minimum giderle maksimum verim elde etmeyi hedeflemektedir. ABT ve H-YYABATET projesi ile MİKROHES, yenilenebilir enerji sektörünün büyümesine katkı sağlamayı ve enerji sektöründe yeni iş alanları oluşturmayı hedeflemektedir. MİKROHES ‘in 2. çeyrekteki bu önemli faaliyetleri, çevreye duyarlı teknolojilerin geliştirilmesine yönelik katkıları ve yenilenebilir enerji alanında önemli adımlarıyla dikkat çekmektedir.

YEŞİL HİDROJEN | YEO HYDROGEN GMBH

Artan hidrojen talebinin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji ile elde edilmesi karbon emisyonlarının azaltılması için kritik öneme sahiptir. YEO Hydrogen GMBH, yeşil hidrojene ihtiyaç duyan endüstriler için tek noktadan anahtar teslim çözümler sunmaktadır. Hidrojen üretimi, iletimi ve depolaması konusunda mühendislik, tedarik, kurulum hizmetleri sunmak için Avrupa'dan endüstriyel müşteriler ile görüşmeler devam etmektedir.


DİJİTAL ÇÖZÜMLER

Enerji verimliliğini artırıcı uygulamalarında kullanılacak IoT cihaz ve çözümlerin geliştirmesine devam edilmektedir. Endüstri 4.0 uygulamaları için IoT cihaz geliştirilmekte ve REAP Batarya fabrikası yeni IoT uygulamalarına uygun altyapıda tasarlanmaktadır. Bu sayede geliştirmeler ve doğrulamalar çok daha hızlı tamamlanabilecektir. Yenilenebilir enerji santralleri ve depolamalı enerji üretim tesislerinin fizibilitesinin yapılması için yapay zekâ tabanlı yazılım geliştirilmeye başlanmıştır. Hibrit, depolamalı ve tüm enerji santralleri için üretim tahmini, varlık yönetimi, satış yönetimini gerçek zamanlı gerçekleştirecek enerji yönetim sistemi yazılımı geliştirilmesi için çalışma başlatılmıştır.


Anahtar Teslim Taahhüt Hizmetleri

YENİLENEBİLİR ENERJİ SANTRALLERİ

- Güneş Enerjisi Santralleri

- Rüzgâr Enerjisi Santralleri

- Biyokütle & Biyogaz Enerjisi Santralleri

- Jeotermal Enerji Santralleri

ENERJİ İLETIM VE DAĞITIM ŞEBEKESİ

- Yüksek Gerilim Trafo Merkezleri (Substations)

- Enerji Şebekesi Kontrol Sistemleri (EMS, GMS, DMS, SCADA vb.)

- Enerji Dağıtım Şebekesi Çözümleri

Anahtar teslim taahüt hizmetleri konusunda yapılmış hala yapılan ve yapılacak bir sürü proje vardır.


SU & ATIK SU

Dünya Bankası, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde bulunan 2,8 milyar insanın, su talebinin arzı aştığı yüksek su stresinden etkilenen bölgelerde yaşadığını tahmin ediyor. 2030 yılına kadar, küresel su ihtiyacının bugünkü su arzı seviyelerinin %40 üzerinde olacağı beklenmektedir. Ayrıca dünyada yaklaşık 2 milyar insanın henüz temiz suya erişimi bulunmamaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı suyun kaynağından başlayarak kullanıldığı son noktaya kadar olan tüm proseslerin ve döngülerinin izleme ve kontrolü için otomasyon ve akıllı su yönetim sistemlerine ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Daha temiz, daha güvenilir ve daha verimli su tesisleri ve şebekeleri inşa edebilmek için otomasyon teknolojileri önemli bir rol üstlenmektedir. YEO tüm bu otomasyon sistemlerini ve akıllı su yönetim sistemlerini sunmakla ve uygulamakla birlikte; aynı zamanda su tesislerinde her türlü gerilim seviyesindeki elektrifikasyon işlerinin de anahtar teslimini gerçekleştirmektedir. Uzun yıllardır çok sayıda ulusal ve uluslararası öneme sahip su projelerinde yer alan YEO, su ile ilgili aşağıdaki proseslerin tamamına yönelik anahtar teslimi, elektrifikasyon ve otomasyon çözümleri sunmaktadır.

- Su İletim ve Dağıtım Şebekeleri

- Atık Su Arıtma Tesisleri

- İçme Suyu Arıtma Tesisleri

- Desalinasyon ve Demineralizasyon Tesisleri

- Pompa İstasyonları

- Sulama Sistemleri

YEO, su sektöründe kazanmış olduğu tecrübeleri kullanarak, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda önemli projelere dahil olmayı hedeflemekte ve hali hazırda birçok su projesinde yer almaktadır.


PETROL & GAZ

Her ne kadar dünya yenilenebilir enerjiye doğru yönelse de küresel nüfus artışı, gelişmekte olan ülkelerin elektriklendirilmesi ve bu ülkelerin vatandaşlarının modern olanaklara duyduğu arzu ve satın alma gücündeki artış; petrokimya, elektrik üretimi ve yakıt talebini desteklemektedir. Dolayısıyla petrol ve gaz, enerji piyasasındaki önemini korumakta ve küresel ekonomide etkin bir rol oynamaya devam etmektedir. Petrol ve gaz üretimi ve dağıtımıyla ilgili süreçler ve sistemler oldukça karmaşıktır, sermaye yoğun ve yüksek güvenlikli teknolojiyi gerektirir. Petrol ve gaz sektöründeki üretim zinciri; arama, sondaj ve yüzeye çıkarma işlemleri (yukarı akış- upstream), nakliye ve depolama işlemleri (orta akış - midstrem) ve bitmiş ürünün rafine edilmesi ve pazarlanması (aşağı akış – downstream) olmak üzere 3 bölüme ayrılmaktadır. Petrol ve gaz tesisleri de aşağıdaki ana başlıklar altında toplanabilir.

- On-Shore Platformlar

- Off-Shore Platformlar

- Rafineriler ve Petrokimya Tesisleri

- Depolama Tesisleri, Tank Çiftlikleri

YEO, petrol ve gazın çıkarılması, depolanması ve rafinerilerde ve petrokimya tesislerinde işlenmesi süreçlerinin tamamında performansı artırmak ve riski azaltmak için anahtar teslim elektrifikasyon, otomasyon, dijitalizasyon ve mühendislik hizmetleri sunmaktadır. Petrol ve gaz prosesleri yüksek derecede tehlikeli prosesler olduğundan yüksek derecede güvenlikli çözümler ile SIL (Safety Integrity Level – Güvenlik Bütünlük Seviyesi) seviyesi 3 veya 4 olan otomasyon ve kontrol sistemleri ile ekipman kullanımını gerektirir. İhraççı off-shore petrol ve gaz platformlarında yüksek güvenlikli kontrol sistemleri (High Integrity SCADA ve CPU), yangın & gaz algılama ve koruma sistemleri konusunda çok sayıda projede görev almıştır. Ayrıca petrol ve gaz tesislerinin siber saldırılara karşı güvenliği de oldukça önemlidir. Bu nedenle tüm koruma ve kontrol sistemlerinin dışarıdan gelecek olan siber saldırılara karşı ciddi bir IT altyapısıyla korunması gerekmektedir. YEO, sahip olduğu tecrübe ve referanslarla Türkiye ve dünya pazarındaki petrol ve gaz yatırımlarını takip etmekte ve sektördeki payını artırmayı hedeflemektedir.

MADEN

Artan talep nedeniyle madencilik sektörü sürekli olarak büyüme halindedir. Gelişen teknolojiler ve dijitalizasyon ile enerji ve üretim verimliliğini artıran, işletme hatalarını azaltan, hataların bulunmasını ve doğru karar verilmesini kolaylaştıran, bakım maliyetlerini azaltan otomasyon yazılımı ve uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Maden tesislerinde diğer bir önemli konu da enerji tüketimlerinin çok fazla olması ve bazılarının elektrik şebekelerine uzak olması ya da şebekelerin yeterli kalitede olmamasıdır. Bu tarz durumlar için son zamanlarda enerji depolama sistemlerine sahip yenilenebilir enerji çözümleri ön plana çıkmaktadır. Maden sektöründe ön plana çıkan prosesler şu şekildedir:

- Altın Madenleri

- Bakır Madenleri

- Bor Madenleri

- Çimento Fabrikaları

YEO, maden tesislerinin ve proseslerinin gerektirdiği her türlü elektrifikasyon, yüksek gerilim trafo merkezleri, ehouse çözümleri, otomasyon, dijitalizasyon, veri analitiği ve kestirimci bakım çözümlerini dizayn ve mühendislik hesaplamaları da dahil olmak üzere tek elden sunabilmektedir. YEO, bugüne kadar farklı maden proseslerinde edinmiş olduğu tecrübe ve referanslar ile Türkiye’de ve dünyanın farklı coğrafyalarında planlanan çeşitli maden yatırımlarını takip etmekte ve bazılarında da halihazırda görev almaktadır.

PROSES ENDÜSTRİLERİ

YEO, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi gıda, içecek, ilaç ve kimya sektörlerine de anahtar teslim elektrifikasyon, otomasyon ve endüstriyel yazılım-kontrol sistemleri çözümleri sunmaktadır. Enerji temininden başlayarak tesislerin ihtiyacı olan OG paneller, MCC paneller, kontrol panelleri, transformatörler, jeneratörlerin temini, saha montaj ve devreye alma çözümlerini tek bir elden anahtar teslim sağlamaktadır. Otomasyon çözümleri ve endüstriyel yazılımkontrol sistemleri, tesis içerisinde çok önemli bir paya sahiptir ve verimliliği yüksek seviyede etkileyen önemli altyapılardır. Akış, basınç, seviye, sıcaklık ölçer vb. gibi enstrümanlar, vanalar, aktüatörler, pompalar, tüm bu ekipmanlardan gelen verileri veya bu ekipmanları kontrol etmek için gerekli olan sinyalleri taşımak için iletişim altyapısı (Ethernet switchler, seri dönüştürücüler, fiber optik switchler, routerlar vb.), tüm sistemin otomatik olarak izlenmesini ve kontrol edilmesini sağlayan SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition System), DCS (Distributed Control System), PLC (Programmable Logic Controller), MES (Manufacturing Execution System), PLM (Product Lifecycle Management), ERP (Enterprise Resource Planning) bu çözümün bileşenleridir.


YATIRIMLAR

Yurtdışı faiz oranlarının düşmesi AB ve ABD’de yatırımların hızlanmaya başlamasını desteklemektedir. Müşteriler ve finans kuruluşları için saygın bir EPC şirketi olmak, gelir üretimini genişletmek için kilit faktördür. YEO, EPC çözümlerini finansman temin ederek desteklemek ve EPC+F modeli oluşturmak için finans kuruluşlarına erişim sağlamaktadır. Orta vadede ise kendi yatırım projelerinden gelir yaratmaya çalışmaktadır. Avrupa Birliği ve Afrika coğrafyasında geliştirilecek yenilenebilir enerji projelerinde Greenfield aşamasında uygun maliyetlerle proje geliştirme süreci riskini alarak projeler inşaata hazır hale getirilip; uygun uluslararası finansman şartları yaratılarak projeleri hayata geçirmek ve öngörülebilir nakit akış sağlamak şirketin stratejik hedefidir. YEO, bu hedef doğrultusunda kendi yatırımı olarak 1000 MW yenilenebilir enerji portföyü hedefi koymuş ve çalışmalarını hızlandırmıştır. Bu çeyrekte Bulgaristan’da şirket kurulumu ve arazi geliştirme faaliyetleri tamamlanmış ve lisanslama süreçleri başlatılmıştır. Toplamda 100 MW büyüklüğünde iki adet güneş enerji santrali yatırım projeleri devam etmektedir. İtalya’da yürürlüğe giren ve kısaca Agro PV olarak adlandırılan proje geliştirme yönetmeliğine uygun araziler tespit edip şirket kurulum ve proje geliştirme faaliyetlerini başlatmıştır. Yine Afrika kıtasında iki ülkede büyüklükleri 10 MW ve 50 MW olan iki Güneş Enerjisi Santrali için proje geliştirme süreçlerinin uygunluğunu almış ve çalışmalarını başlatmıştır. Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı YEO Enerji Yatırımları A.Ş., Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında 13 adet santral için 503 MW Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve 27.8 MW Rüzgâr Enerjisi Üretim Santrali olmak üzere toplamda 530,8 MW ve bu santrallere entegre 530,8 MWs kapasiteli Bataryalı Elektrik Depolama Tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) ön lisans başvurusunda bulunmuş ve aşağıdaki projeler için ön lisans alınmıştır.


1. Eskişehir DEPGES Projesi: Üretim GES (50 MWp) + Depolama (50 MWh)

2. Ankara – II DEPGES Projesi: Üretim GES (30 MWp) + Depolama (50 MWh)

3. Kavacık DEPGES Projesi: Üretim GES (25 MWp) + Depolama (25 MWh)

4. Ankara – I DEPGES Projesi: Üretim GES (50 MWp) + Depolama (50 MWh)

5. Antalya – I DEPES Projesi: Üretim GES (50 MWp) + Depolama (50 MWh)

6. Antalya – II DEPES Projesi: Üretim GES (20 MWp) + Depolama (20 MWh)

7. Topçu DEPGES: Üretim GES (50 MWp) + Depolama (50 MWh)

8. Tellakzade DEPGES: GES (21,2 MWp) + Depolama (21,2 MWh)


İTALYA | BRESSANA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJESİ- 7,4 MWp

- Tahmini yatırım tutarı 10 milyon €’dur.


ROMANYA | CARACAL GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJESİ- 18,51 MWp

- Tahmini yatırım tutarı 22 milyon €’dur.


İTALYA | SİCİLYA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJESİ- 125 MWp

- Tahmini yatırım tutarı 110 milyon €’dur.


ROMANYA | TURCENİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJESİ- 76,90 MWp

- Tahmini yatırım tutarı 75 milyon €’dur.


YÜZER GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ

Özellikle arazi sorunu bulunan Güneydoğu Asya ülkelerine mühendisliği yapılmış yüzer güneş enerjisi çözümleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’de mevzuatın oturmasıyla birlikte özellikle barajlar ve göller de ciddi bir potansiyel oluşturacaktır.


YEŞİL HİDROJEN

Yeşil hidrojenin etkin bir şekilde yaygınlaşması, enerji kaynaklarının değişimi ve uluslararası iklim hedeflerine ulaşılması için kesinlikle gereklidir.


DEPOLAMALI ENERJİ ÜRETİM SANTRALLERİ

Türkiye’de yayımlanan Depolamalı Enerji Üretim Tesisleri Yönetmeliği kapsamında, %100 YEO iştiraki olan YEO ENERJİ YATIRIMLARI A.Ş. üzerinden 12 tanesi Güneş Enerjisi Üretim Santrali ve 1 tanesi rüzgâr enerjisi üretim santrali projesi olmak üzere toplamda 530,6 MW enerji üretim santrali, 530,6 MWh batarya depolama için ön lisans başvurusu yapılmış ve toplamda 296,2 MWp üretim ve 316,2 MWh depolama ön lisansı alınmıştır.


ÖNEMLİ FAALİYETLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği 5.1.h maddesi kapsamında güneş enerjisi proje geliştirme faaliyetleri yürütülmüş ve 6 ayrı proje için toplamda 92,19 MWp gücünde sözleşme imzalanmıştır. Rüzgâr enerjisi üretim sektöründe de uzun süredir yapılan iş geliştirme çalışmalarının meyveleri bu çeyrekte alınmaya başlanmış ve 231,2 MW gücünde 3 adet Rüzgâr Enerjisi Üretim Santrali projesi yapım işleri için sözleşme imzalanmıştır.


FİNANSAL DURUM !


Şirketimizin hasılatı, 2023 yılının ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre %141 artış göstererek 446 milyon TL’den 1.074 milyon TL’ye yükselmiştir. 30.06.2022 itibarıyla 43,4 milyon TL olan net kâr rakamı, 30.06.2023’te %174 oranında artarak 119,3 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketimiz 229,5 Milyon TL FAVÖK’e ulaşmıştır. Şirket varlıklarımız 2023 yılının ilk yarısı itibariyle, 2022 yılına kıyasla %144 oranında artarak 3.221 milyon TL seviyesine ulaşmıştır. Şirketimizin öz kaynakları 403 milyon TL’den 526 milyon TL’ye yükselmiştir. Şirketimiz bağlı ortaklığı DEFIC A.Ş., Romanya’da yapmakta olduğu Güneş Enerjisi Santrali için 2023 ilk yarısında 320 Milyon TL yatırım yapmıştır. DEFIC A.Ş. bu yatırımı şirket finansal kurumlar nezdindeki kredibilitesini kullanarak yabancı kaynaklardan uzun vadeli olarak finanse etmiştir. Türkiye’de öz tüketim için 5.1.h kapsamında geliştirip sattığı projelerin hem ciro hem de karlılığa gittikçe daha olumlu etkileri gözlemlenmektedir. Gelecek dönemlerde bu artışın katlanarak sürmesi öngörülmektedir. 2023 yılının ilk yarısında şirketimiz enflasyonist ortamda avantajlı satın almalar yapabilmek için kredi limitleri doğrultusunda uygun maliyetli proje finansman kredileri kullanmaya devam etmiştir. Finansal yatırımlardan gelirler ile bu kredilerin giderlerini fazlasıyla karşılamıştır.


Genel Değerlendirme ve Değerleme

Şirket yenilenebilir enerjinin ve elektrik enerjisinin her alanında söz sahibi ve yetkili olmak istiyor. Ve bu yönde de yatırımlarının devam ettiğini görebiliyoruz. Şirketin ürün portföyü çok geniş. Ayrıca ürünler için kapasite artış yatırımlarının olması şirketi çok daha avantajlı bir konuma alamakta. Şirket dönem karı, karlılığı ve özkaynak karlılığı gibi değerler oldukça iyi durumda ve bir önceki seneye göre pozitif anlamda ayrışmıştır. Şirketin geçen seneki satışlarının 1.6 milyar civarındayken şirketin bu sene ağustos ayına kadar almış olduğu işler 4.8 milyar civarında. Geçen seneli cironun tam 3 katı! Gerçekten inanılmaz. Ve şikretin şu anki değeri yaklaşık 15 milyar civarında. Şimdi son finansal durumdaki karlılık oranına ve yeni iş ilişkileri ve faaliyetlerine göre bir fiyat tahmini yapalım.


Hedef Fiyat

UYARI!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Burada yer alan bilgiler Genç Adam tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan Genç Adam sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Genç Adam tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Genç Adam sorumlu değildir.

Sitemizde yer alan İçeriğin tamamı veya herhangi bir kısmı yalnızca sahipleri tarafından veya sahiplerinin yazılı izni ile kullanılabilir. İçerik üzerinde İzinsiz değişiklik yapmak, kopyalamak, kiralamak, ödünç vermek, iletmek ve yayınlamak yasaktır. Bu siteden alınan İçerik herhangi bir ticari amaçla kullanılamaz. BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayımlanamaz. BIST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki perfomansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve / veya Kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BIST sorumlu değildir. Veriler Fast Web Mali Analiz tarafından sağlanmaktadır.

Genç Adam., kurumsal internet adreslerinde diğer kurumlara ait internet adresi bağlantılarına (link) yer verebilir. Ancak, söz konusu internet bağlantıları üzerinden erişilen adres ve sayfalarda yer alan bilgi ve içeriğin doğruluğu ve hukuka uygunluğu hususunda garanti vermemektedir ve sorumluluk kabul etmemektedir. Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. web sitesi ve sosyal medya platformları haricinde, Yatırım Finansman adına yayınlanan içeriklerin dikkate alınmaması gerekmektedir. Yukarıda belirtilenler dışında bu sitede yer alan Genç Adam. markasını ve logosunu içeren bilgi ve belgeler üzerindeki fikri mülkiyet hakları Genç Adam'a aittir.

Comments


bottom of page